Az Ethereum társalapítója szerint a láncok közötti együttműködés kockázatos

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója pénteken egy Reddit-bejegyzésben felvázolta a blokklánc-ökoszisztémában a láncközi hidakkal kapcsolatos kritikus biztonsági aggályait.

Buterin elmondása szerint a natív eszközök közvetlenül-láncon belüli tárolása (Ethereum az Ethereumon, Solana a Solanán stb.) bizonyos fokú védettséget biztosít az 51%-os támadásokkal szemben.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Még ha a hackereknek sikerül is cenzúrázni vagy visszafordítaniuk a tranzakciókat, nem tudnak blokkokat beküldeni a rendszerre, hogy elvegyék valakinek a kriptóját.

Ez a szabály az Ethereumra is vonatkozik. Ha például a hackerek 51%-os támadást indítanak a PoS konszenzussal az összes forgalomban lévő ETH-kínálat 51%-ának ellenőrzésével, miközben egy befektető 100 ETH-t cserélne 320 000 DAI stabilcoinra, a végállapot változatlan marad, azaz a befektető mindig vagy 100 ETH-t vagy 320 000 DAI-t kap.

Buterin azonban folytatta, hogy ugyanez a biztonsági szint nem vonatkozik a láncközi összeköttetést biztosító protokollokra.

Az általa felhozott példában, ha egy támadó a saját ETH-ját egy Solana (SOL) hídon helyezné el, hogy Solana-csomagolt éterhez (WETH) jusson, majd ezt a tranzakciót az Ethereum oldalán visszafordítaná, amint a Solana oldal megerősíti, az veszteségeket okozna a többi felhasználónak, akiknek a tokenjei a SOL-WETH szerződésben vannak rögzítve, mivel a csomagolt tokeneket már nem fedezi az eredeti 1:1 arányban.

Buterin továbbá felvázolta, hogy ez a biztonsági rés negatívan skálázódhat, ahogy egyre több híd kerül a láncközi hálózatba.

Egy 100 láncból álló elméleti hálózatban a nagyfokú egymásrautaltság és az átfedő származtatott ügyletek azt jelentenék, hogy egy 51%-os támadás egy láncon, különösen egy kisméretű láncon, az egész rendszerre kiterjedő fertőzést okozhat.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A Crypto 51 szerint a hackerek számára óránként akár 1,78 millió dollárba is kerül egy 51%-os támadás az Ethereum-hálózat ellen. Az olyan blokkláncok esetében azonban, mint a Bitcoin Cash, ez a költség óránként mindössze 13 846 dollárra csökken.

Olvastad már? Nagy befektetést kapott a Cryptoslam NFT-elemző platform

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!