Mozilla dráma a kriptoadományok miatt

Jamie Zawinski, a Mozilla társalapítója szombaton a Twitteren bírálta az alapítványt, amiért Dogecoinban és más kriptopénzekben fogad el adományokat.

A Firefox böngésző mögött álló nonprofit szervezet szombaton bejelentette, hogy Dogecoinban is fogad adományokat a BitPay segítségével. A nyílt forráskódú közösséget ez nem hatotta meg.

A reakciójuk gyors volt, egyesek még azzal is fenyegetőztek, hogy lemondják az alapítványnak adott adományaikat. Amit azonban ezek a kritikusok nem vettek észre, az az, hogy a Mozilla már 2014 óta fogad kriptoadományokat.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Mindazonáltal az alapítvány kriptóval kapcsolatos szerepvállalásának egyik leghangosabb kritikusa maga a Mozilla társalapítója volt.

Szia, biztos vagyok benne, hogy bárki is vezeti ezt a fiókot, fogalma sincs, ki vagyok, de én alapítottam a @mozilla-t, és azért vagyok itt, hogy azt mondjam, menjetek a fenébe. Mindenki, aki részt vesz a projektben, elszégyellhetné magát emiatt a döntés miatt, hogy bolygóégető ponzi-szélhámosokkal társult.

Zawinski 1998-ban társalapítója volt a Mozillának, 1999-ben hagyta el a projektet, hogy más vállalkozásokkal foglalkozzon.

A Mozilla projekt 2002-ben adta ki a névadó böngésző első verzióját. 2004-ben a Mozilla kiadta a Firefox böngészőt, amely ma is az egyik legnépszerűbb nyílt forráskódú internetes böngésző, 2021 decemberében több mint 211 millió aktív felhasználóval.

A Mozilla először 2014 novemberében kezdett el bitcoin- és kriptopénz-adományokat elfogadni, akkor még a Coinbase-en keresztül. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Mozilla nem is biztos, hogy ténylegesen maga is kap és tart kriptót, amikor adományoznak neki.

A BitPay használatával a kriptoadományt elküldik a fizetési szolgáltatásnak, majd a másik oldalon átváltják a címzett, jelen esetben a Mozilla által kívánt valutára. De ez az árnyalatnyi különbség valószínűleg nem sokat számít a kriptó ellenzőinek.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A kriptovaluták környezeti hatása vitatott kérdéssé vált, és az iparággal szemben gyakran megfogalmazott kritika.

Jól dokumentált tény, hogy a proof-of-work energiaigényes folyamat, és a kriptopénzek hálózatainak áramfelhasználása kisebb országokéval vetekedhet, még ha ez az összehasonlítás valójában teljesen értelmetlen és semmitmondó is, de legalább szeretnek felháborodni rajta azok, akik nem értenek a dologhoz.

Olvastad már?  Nagyot nőtt a központi bankok aranytartaléka

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!