Nagyot nőtt a központi bankok aranytartaléka

1990 óta először lépte át a központi bankok összesített aranytartaléka a 36 ezer tonnát.

Az előző évtizedben a készletük 4500 tonnával növekedett. A World Gold Council kimutatásából láthatjuk, hogy utoljára 31 éve volt ennyi nemesfém a pénzintézetek birtokában.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Egy, a Nikkei Asia által kiadott jelentésben rávilágítottak, hogy az aranytartalékok növekedése mögött vélhetően a dollár gyengülése áll.

A FED példa nélküli, jelentős mennyiségnövelése miatt a világ dollárkészlete alaposan megnőtt. Ez a növekedés okozta azt, hogy az elmúlt évtized során az arany ára a dollárral szemben megnövekedett.

A jelentés külön kitér Lengyelország esetére, hogy megmutassa, ténylegesen a dollár gyengülése állhat. A lengyel központi bank 2019 során 100 tonna aranyat vásárolt.

A vezető, Adam Glapinski pedig egyértelműen kijelentette, azért vesznek aranyat, mert az nincs hozzákötve egyetlen nemzet gazdaságához sem, így a globális szintre terjedő gazdasági nehézségeket sokkal jobban elviseli, mint a fiat valuták.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Az arany kevésbé rizikós

A piaci változásokra való viszonylagos immunitás mellett még nagy előny, hogy az arany mentes az úgynevezett hitelezői, külső kockázattól. Magyarország esetében is ez számít a mozgatórugónak, ezért növelte az ország jegybankja 90 tonnára a tartalékait.

A feltörekvő gazdaságok szintén egyre erősebben próbálják függetleníteni magukat a dollártól, vagy legalábbis lazítani a kapcsolaton.

Ennek egy jó módja a tartalékok aranyra váltása, hiszen így mentesülni lehet egy elértéktelenedő valuta tartásának kockázataitól.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A 2008-as válság előtt a világ központi bankjai szívesen tartalékoltak USA Államkötvényekben, amelyek dollárban voltak elszámolva. A krízis után viszont érzékelhetően megnőtt az ezekből való pénzkivonás, a dollár pedig veszíteni kezdett az értékéből.

A jelek szerint mostanra a központi bankok is úgy vélik, ideje visszatérni az aranyhoz, hogy meg tudják védeni az eszközállományukat.

Olvastad már? Kriptós fizetést szeretnének az Airbnb felhasználói

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!