Paraguayban is fellépnek az illegális bitcoin-bányászat ellen

Az állami energiaszolgáltató nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a növekvő bányászat gondot okozhat az ország energiaellátásában.

Az állam fokozottan szembesül a következményekkel a növekvő áramlopás miatt, amely esetenként nagy volument érhet el.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Paraguay kifejezetten népszerű a bányászok körében, hiszen nagyon olcsó az elektromos áram. Ez viszont számos bányászt arra csábított, hogy bejelentetlenül csatlakozzon rá az áramhálózatra, veszélyeztetve annak stabilitását.

Alto Paraná tartományban az áramfogyasztás megnövekedése gondokat okozhat a lakossági energiaellátásban. Miguel Angel Baez, a szolgáltató technológiai igazgatója elmondta, hogy külön munkacsoportot hoztak létre az illegális létesítmények megtalálására.

Ezek közül számos álcázva működik, kihasználva a brazil határ közelségét.

Baez elmondása szerint a baj az, hogy mikor felszámolnak egy vezetékrendszert, szó szerint kettőt üzemelnek be helyette az elkövetők. Sok esetben ezek olyan farmokat látnak el energiával, amelyek áramfelhasználása megfelel egy egész lakótömb energiaigényének.

A helyzet nem új keletű a régióban. Az áramszolgáltató már korábban is számolt fel olyan létesítményeket, amelyeket vélhetően illegális áramhasználat mellett tudtak üzemeltetni.

Alfredo Arguello, a szolgáltató keleti régiójának a menedzsere elmondta, felügyelik és meg tudják határozni a különböző kiugrásokat a hálózati energiaforgalomban, a helyszíni vizsgálatok során pedig egyértelműen megállapítható, ha valahol módosított mérőket használnak, kikerülik azokat, vagy éppen közvetlenül csatlakoznak rá a hálózatra.

Az ilyen esetek által okozott károk az utóbbi időben már elérték a havi átlag 400 ezer dolláros mértéket.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Speciális díj a bányászoknak

A helyzet megoldására a nemzeti áramszolgáltató egy újfajta díjszabást javasolt, amely alapján a bányászok fizetnének az áramért, mint a többi fogyasztó. Jelenleg is van a törvényhozók előtt egy beadvány, amely 15%-kal növelt díjat határozna meg, ez viszont a szolgáltató szerint nem lenne elegendő.

Az ország új kriptopénzes törvénycsomagját az elnök szeptember elején megvétózta, indoklásul azt hozva fel, hogy túlságosan sok energiát használnak a kriptók, viszont nem teremtenek túl sok munkahelyet.

A Szenátus a vétótól eltekintve mégis elfogadta a törvényjavaslatot, amely így hamarosan hatályba léphet.

A helyzet bonyolultsága ellenére a bányászok körében továbbra is népszerűnek számít az ország.

A Pow.re nemrégiben jelentette be, hogy kihasználva az olcsó, környezetbarát vízenergiát, két bányászfarmot is építenek Paraguayban, 12 MW összkapacitással.

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂