Pénteken jelent meg a Jack Dorsey decentralizált Bitcoin-tőzsdéjét bemutató fehér könyv

A szó szoros értelmében nem nevezhető decentralizált tőzsdének, ez sokkal inkább egy peer-to-peer tokencsere platform a Square felügyelete alatt.

Jack Dorsey, a Square, valamint a Twitter társalapítója és vezérigazgatója pénteken egy fehér könyvet adott ki, melyben részletesen ismertette a Square tbDEX nevű decentralizált Bitcoin (BTC) tőzsde terveit.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A legtöbb decentralizált tőzsdével, vagyis a DEX-ekkel ellentétben a tbDEX nem használ majd bizalom nélküli modellt, és ezért nem rendelkezik saját irányítási tokennel.

Ehelyett egy olyan üzenetprotokollról van szó, amelyet úgy terveztek, hogy lehetővé tegye a bizalmi kapcsolatokat anélkül, hogy egy szövetségre lenne szükség a hozzáférés ellőnérzését illetően.

A tbDEX számos olyan funkciót is tartalmazna, melyeknek köszönhetően sokkal kevésbé decentralizált, mint egy DEX, a szó legszorosabb értelmében.

Először is, a protokoll megköveteli, hogy minden résztvevő know-your-customer (KYC) ellenőrzéseken essen át és megfeleljen a felhasználó régiójához vonatkozó előírásoknak.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A felhasználók csak ezután csatlakoztathatják pénztárcájukat a tőzsdéhez, valamint cserélhetnek érméket egymással.

A fehér könyv továbbá a blokklánc-analitikai megoldások bevezetését követeli a platformon zajló tranzakciók nyomon követésére, akár a DEX-en belül, akár harmadik fél által.

Az efféle blokklánc-elemző megoldások potenciálisan ellentmondásosak lehetnek. Egy ilyen rendszer ugyanis valószínűleg lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy a fizetési azonosítókat és a nyilvános pénztárca címeket KYC információkkal kereszthivatkoztassák annak érdekében, hogy feltárják a tranzakcióban részt vevő felek személyazonosságát.

A támogatók azonban azt állítják, az ilyen ellenőrzési eszközökre szükség van a tiltott tevékenységek megelőzése érdekében.

A tbDEX központosított funkciói azonban a kripto rajongók támogatását is elnyerhetik. A fehér könyvben tárgyalt egyik megkülönböztető szempont a visszaterhelés, amely a legtöbb DEX-en nem létezik.

Ha megvalósul, a Square azon képessége, hogy a tbDEX-en visszafordíthatja a tranzakciókat, potenciálisan véget vethetne a decentralizált pénzügyi „rug pull” csalásoknak és a befektetők által elszenvedett visszafordíthatatlan veszteségeknek.

A Square jelenleg egy újonnan létrehozott Twitter-fiókon bátorítja a fehér könyvvel kapcsolatos visszajelzéseket.

Olvastad már? Chamath Palihapitiya újabb projektek után érdeklődik

 

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: JD Lasica