Bank of England: A kripto közvetlen veszélyt jelent a pénzügyi stabilitásra

Sir Jon Cunliffe, a Bank of England alelnöke felszólította a brit törvényhozókat, hogy „nagyon alaposan” gondolkodjanak el azon, hogy a kriptopénzek hagyományos pénzügyekkel való integrálása milyen zavarokat okozhat.

Sir Jon Cunliffe, a Bank of England (BoE) pénzügyi stabilitásért felelős helyettes kormányzója szerint a kripto közvetlen fenyegetést jelenthet a hagyományos pénzügyi rendszerre.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A BBC „Today” című műsorának adott november 15-i interjújában Cunliffe azzal érvelt, hogy a digitális eszközök gyors növekedése és a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokkal való integrációjuk hamarosan rendszerszintű kockázatot jelenthet, és kijelentette:

„[A kriptovaluták] nagyon gyorsan növekednek, és egyre inkább integrálódnak abba, amit én hagyományos pénzügyi rendszernek neveznék”.

„Tehát egyre közelebb van az a pont, amikor már kockázatot jelentenek. Úgy gondolom, hogy a szabályozóknak és a jogalkotóknak nagyon alaposan át kell gondolniuk ezt” – tette hozzá.

Miközben Cunliffe figyelmeztetett a volatilis kriptoeszközöknek a főáramú pénzügyi rendszerbe való integrálódására, elutasította a stabilcoinok felemelkedésével kapcsolatos hasonló aggodalmakat.

„Vannak olyan javaslatok, hogy olyan új szereplők lépjenek ebbe a világba, és bocsássák ki saját pénzüket, akik nem bankok – beleértve néhány nagy technológiai platformot és néhány közösségimédia-platformot” – mondta.

“Úgy gondolom, hogy ezek a javaslatok még nem léteznek méretarányosan, így nem hiszem, hogy itt le vagyunk maradva.”

Cunliffe legutóbbi megjegyzései nagyjából egy hónappal azután érkeztek, hogy október 13-án felszólalt a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Világbankközi Pénzügyi Távközlési Társaság) előtt, és felszólította a politikai döntéshozókat, hogy „sürgősen” folytassák a kriptorendszer szabályozását.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Annak ellenére, hogy elismerte, hogy „a kriptotechnológiák radikális javulást ígérnek a pénzügyi szolgáltatások terén”.

Cunliffe azzal érvelt, hogy a szektor jelentős kockázatokat rejt magában az áringadozás, a fogyasztóvédelmi törvények hiánya és a pénzmosás elleni rendelkezések hiánya miatt a defi-szektorban.

„Az, hogy ezek a kockázatok milyen nagyra nőhetnek, nem kis részben a szabályozó- és felügyeleti hatóságok válaszlépéseinek jellegétől és gyorsaságától függ” – mondta Cunliffe.

Olvastad már? Koreai popsztárokkal erősít az Animoca Brands

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Alex Antonescu

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂