Brit képviselők lobbiznak a kriptoipar ellen

Brit parlamenti képviselők és kampányolók lobbiznak az Egyesült Királyság kormányánál, hogy szigorúbb álláspontot képviseljen a növekvő kriptoiparral szemben.

„Ez a vadnyugat, ez a szürke zóna egyrészt a nagy tőkeáttételű pénzügyi befektetések, másrészt ezek a termékek között, amelyek szerencsejátéknak tekinthetők. Az emberek védelme érdekében egyértelmű különbségtételre van szükség.”

Matt Zarb-Cousin, Jeremy Corbyn, a Munkáspárt korábbi vezetőjének tanácsadója konkrétan a futballklubok növekvő érdeklődését vette célba a szurkolói zsetonok iránt.

A szurkolói tokenek lényegében olyan kriptovaluták, amelyek egy futballklubhoz kötődnek. A világ legnagyobb futballklubjai közül néhányan már több mint 350 millió dollárt költöttek szurkolói tokenekre, de ezek ellentmondásosnak bizonyultak.

Az egy dolog, hogy a futballklubok szerencsejátékot forgalmaznak a szurkolóknak, aminek következtében az emberek tönkretehetik az életüket, de szerintem ez már egy másik szint mondta Zarb-Cousin.

„Még rosszabb, hogy a kriptovalutákhoz vezető utat kínálnak azzal az ürüggyel, hogy felhatalmazzák őket egy gyakorlatilag teljesen szabályozatlan területen.”

Természetesen nem ez az első alkalom, hogy a kriptoipar felborzolja a kedélyeket Angliában. Az elmúlt 12 hónapban az Egyesült Királyság nagyjából szkeptikusan fogadta a kriptoipart.

2021 januárjában a Financial Conduct Authority (FCA) öt aggályt tett közzé a kriptoiparral kapcsolatban, köztük a fogyasztóvédelem vélt hiányát és a félrevezető reklámokat.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A szabályozó hatóság a Binance, az egyik legnagyobb és legismertebb kriptotőzsde ellen is keményen fellépett. Az FCA 2021 nyarán azt mondta, hogy „óriási problémája” van a Binance székhelyének hiányával.

Szeptemberben az FCA duplázott, és azt mondta, hogy a Binance “nem alkalmas” a szabályozásra, miután a Binance brit egysége még az alapvető információkat sem szolgáltatta a szabályozónak.

A Binance azóta közölte, hogy megpróbálja helyrehozni a dolgokat az FCA-val, de nincs bizonyíték arra, hogy erőfeszítéseik beváltak volna. Ami a félrevezető hirdetéseket illeti, nem az FCA az egyetlen hatóság, amelyik aggódik a kriptók miatt.

A reklámszabályozási hatóság (ASA) az elmúlt 12 hónapban a Coinbase, a Papa Johns, az eToro és számos kriptotársaság ellen indított eljárást a kriptohirdetési stratégiájuk miatt.

Úgy látjuk, hogy ez egy abszolút fontos és kiemelt terület számunkra. Ahol problémákat találunk, ott keményen és gyorsan lecsapunk – mondta Miles Lockwood, az ASA panaszokért és vizsgálatokért felelős igazgatója tavaly nyáron.

Mi a helyzet a futballcsapatokkal?

A Binance, a Coinbase és az olyan márkák, mint a Papa Johns már szembesültek a kriptóval kapcsolatos vizsgálatokkal az Egyesült Királyságban, de nemrég az Arsenal FC is tűz alá került az AFC szurkolói tokenjének bevezetését követően.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

2021 decemberében a reklámfelügyelet betiltotta az Arsenal FC tokenreklámjait, mondván, hogy a hirdetések „elbagatellizálták a kriptoeszközökbe való befektetést, és kihasználták a fogyasztók tapasztalatlanságát és hiszékenységét”.

Azt azonban még nem tudni, hogy más, szurkolói tokenekkel rendelkező, jól ismert csapatok, mint a Barcelona és a Paris Saint Germain hasonló visszaszorítással fognak-e szembesülni.

Olvastad már? Hamarosan újabb országokban lehet hivatalos pénznem a bitcoin

Forrás: decrypt.co