Szigorúbb kriptós szabályokat akar Észtország

Észtország új pénzmosás elleni szabályok bevezetésére készül, amelyek szigorítják az észt engedéllyel működő kriptotársaságokra vonatkozó követelményeket is.

A változtatásokra azon aggodalmak közepette kerül sor, hogy Oroszország a kriptót a nyugati szankciók kijátszására használhatja, valamint a balti ország pénzmosási politikájának folyamatban lévő ellenőrzése miatt.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Észtország, amelynek bankszektora a múltban gyanús orosz ügyfelek milliárdjainak feldolgozásába keveredett, most lépéseket tesz azon kiskapuk bezárására, amelyek lehetővé tehetik Oroszország, annak elitje és a szövetséges Fehéroroszország számára, hogy kikerüljék az Ukrajna lerohanása miatt bevezetett szankciókat.

Jövő kedden lép hatályba az ország módosított pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénye, amely szigorú előírásokat vezet be.

A kriptotársaságok fogják viselni Észtország piszkos pénz elleni háborújának fő terhét, ez derül ki az első jelentésekből.

A frissítés a digitális eszközökkel működő platformokra vonatkozó észt szabályozási rendszert még szigorúbbá teszi, mint a készülő uniós szabályok.

A 2017-ben elfogadott keretet túl lazának tartották, mivel lehetővé tette, hogy több száz, sokszor másik országban bejegyzett vállalkozás kapjon engedélyt Észtországtól.

Keit Pentus-Rosimannus pénzügyminiszter a nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Észtország üdvözli az innovációt, de nem tűri a pénzügyi bűncselekményeket, és a pénzmosás megelőzését prioritásként tartja fenn.

A felügyelet egyszerűen nem volt lehetséges számos cég esetében. De a kockázat a miénk volt, mert észt engedéllyel működtek. Ez volt az egyik dolog, ami a törvénnyel most megváltozott.

Az észt hatóságok meg akarják nehezíteni a cégek számára, hogy csatlakozzanak a kriptotérhez.

A digitális pénztárca- és online tőzsdei szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak 100 000 eurós minimális tőkekövetelményt kell majd teljesíteniük, a letéti szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak pedig legalább 250 000 eurót kell felmutatniuk.

Az új jogszabály magasabb regisztrációs díjakat, szigorúbb átvilágítási kötelezettségeket és szigorúbb szabályozási ellenőrzést is bevezet.

Tallinn a kriptofelügyelet szigorítását az Európa Tanács pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni intézkedések értékelésével foglalkozó szakértői bizottsága, a Moneyval által az ország tiltott pénzmozgásokkal szembeni biztosítékainak folyamatban lévő ellenőrzése közepette hajtja végre.

Az auditorok, akik decemberben fejezik be feladatukat, többek között a digitális eszközökre vonatkozó szabályozást vizsgálják.

Észtország számára nagy a tét, mivel a balti ország a „szürke listára” kerülhet, egy másik EU-tagállam, Málta mellett, amely szintén megpróbál kripto-baráttá válni.

Az észt kormány annak ellenére keményít a hozzáállásán, hogy a brüsszeli döntéshozók még mindig fontolgatják az EU kriptoeszközök piacaira vonatkozó javaslatát (Markets in Crypto Assets, MiCA).

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Ráadásul az európai előírások várhatóan kevésbé szigorúak lesznek, mint az új észt szabályozás. Az Európai Bizottság által javasolt, a kriptoszolgáltatókra vonatkozó tőkekövetelmények 50 000 és 150 000 euró között mozognak.

Olvastad már? Kriptovállalkozásokra nyergelnek át a banki vezetők

Forrás: news.bitcoin.com