Újabb nyom, hogy ki lehet Satoshi?

A Quantum Economics vezetője, Gerard Votta szerint a Bitcoin titokzatos létrehozója nem más, mint az a személy, aki elsőként kommentelte a white papert.

2011-es eltűnése óta Satoshi személye folyamatos találgatások tárgya, és számtalan elmélet született már, hogy ki is lehetett.

Hal Finney, Dorian Satoshi Nakamoto, Nick Szabo, de még Craig Wright is hírbe lett hozva, bár tény, hogy ez utóbbi inkább csak a saját állítása szerint.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Votta több hónapnyi kutatás után jutott arra a következtetésre, hogy Satoshi nem más, mint a kanadai kriptográfus, James A. Donald.

A white paper 2008-as nyilvánosságra hozása után ő volt az első ember, aki kommentet fűzött hozzá, és ez annyira gyorsan történt, percekkel az eredeti poszt megjelenése után, hogy ez csigázta fel Votta érdeklődését.

„Nézd meg az időzítést, Donald hozzászólása alig pár perccel később született meg. Mégis nagyon is specifikus kérdéseket tesz fel benne. Hogyan volt lehetősége három perc alatt elolvasni a white papert, értelmezni, és feltenni a megfelelő kérdéseket? Ráadásul Donald egyszerre rendelkezik komoly szaktudással a számítógépek programozás, kriptográfia, és a gazdaság, történelem, jog témakörében is, ezt ő maga is elismeri.”

2014-ben amúgy egyszer már felmerült Donald neve, mint lehetséges jelölt, szintén az időzítés miatt. Akkor jó hosszú vitát eredményezett a dolog.

Többen rávilágítottak, hogy az eltérő időzónák miatt eltérés lehet a megjelenésben, ráadásul több archívum több különböző időpontot rögzített az eredeti bejegyzéshez is. A poszt és a komment között tehát több idő is eltelhetett.

Az is lehetséges, hogy Satoshi és Donald már előtte is kapcsolatban voltak, és beszéltek. Votta elismeri ezeknek az érveknek a létjogosultságát, de szerinte az adatok magukért beszélnek.

Donald ráadásul egy saját projektet is futtat Crypto Kong néven, amely szintén rendkívül hasonló a Bitcoinhoz. Ez a projekt is elliptikus görbék segítségével rendel digitális aláírásokat elektronikus dokumentumokhoz.

„Ez a program kísértetiesen hasonlít a Bitcoin működési alapelveihez. Ráadásul az email, amelyet Donald használt, szintén ehhez a honlaphoz kötődik.”

Az adatokból az is látszik, hogy a Crypto Kong honlapján használt digitális aláírás ugyanaz, amelyet Donald Satoshinak is elküldött.

Kérdés persze, hogy Satoshi miért bajlódott volna ennyit ezzel, hogy tulajdonképpen saját magával folytasson beszélgetést?

E-mail levelezés Satoshi és Donald között. Forrás: Metzdowd

Votta szerint ez is része volt a tervnek, egyrészt, hogy fenntartható legyen az anonimitása, másrészt, hogy meginduljon a párbeszéd a Bitcoinnal kapcsolatban.

Bizonyítékként tekinthető még a használt nyelvezet is, hiszen Votta szerint valószínű, hogy Satoshi USA, Anglia, vagy valamely brit gyarmat szülötte.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Ezt a kifejezetten Észak-amerikai nyelvhasználati mód támasztja alá, valamint az olyan rendkívül egyéni szavak használata, mint a „Chaumian”, amelyet mind Donald, mind Satoshi használt nyilvánosan. Emellett több szó esetén is a brit írásmód a jellemző rá.

„Számomra ez felfedte a rejtélyt. Elképesztően kicsi az esélye, hogy egymástól függetlenül két ember is ugyanazzal a kulturális háttérrel, ugyanazokkal a képesítésekkel, nyelvjárással rendelkezzen, ráadásul két szinte teljesen egyforma projektet hozzanak létre.”

A Quantum Economics alapítója, Mati Greenspan elmondta, Gerard hónapok óta dolgozik ezen az elméleten, a cég egy másik vezetőjével együtt, hogy megfelelő minőségben végezhessék el ezt a munkát. Úgy fogalmazott, hogy a publikálás óta kapott visszajelzések rendkívüliek.

„Máig ez az egyik legnépszerűbbnek tekinthető elméletünk, és hihetetlen visszajelzéseket kapunk az iparági veteránoktól.”

Olvastad már? 700 millió dollárért vett kosárlabda-pályát a Crypto.com

Forrás: cointelegraph.com