A svédek betiltatnák a bitcoin-bányászatot

A svéd hatóságok az energiafogyasztás erőteljes növekedésével szembesülve felszólították az Európai Uniót, hogy tiltsa be az “energiaigényes” kriptobányászatot.

Erik Thedéen, a svéd pénzügyi felügyelet igazgatója és Björn Risinger, a svéd környezetvédelmi hivatal igazgatója szerint a kriptopénzek növekvő energiafelhasználása veszélyezteti Svédország képességét, hogy teljesítse a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Idén április és augusztus között a bitcoin-bányászat energiafogyasztása a skandináv országban „több száz százalékkal” nőtt, és mostanra 200 ezer háztartás áramfogyasztásának megfelelő mennyiségű áramot fogyaszt – mondta Thedéen és Risinger.

Svédország vezető pénzügyi és környezetvédelmi szabályozóinak igazgatói nyílt levélben kérték a „proof of work” kriptopénz-bányászat uniós szintű betiltását, azt, hogy Svédország „állítsa le” az új kriptobányászati műveletek létrehozását, és hogy a kriptoeszközökkel kereskedő és kriptoeszközökbe befektető vállalatoknak tiltsák meg, hogy üzleti tevékenységüket környezeti szempontból fenntarthatónak nevezzék.

A svéd szabályozó hatóságok beavatkozásának fő mozgatórugója a „proof of work” rendszer, amelyet számos kriptovaluta, köztük a Bitcoin és az Ether, a világ két legnagyobb tokenje, bányászatához használnak.

A Bitcoin 2021-ben több energiát használt fel, mint 2020-ban egész évben, miközben a kriptobányászatról szóló éghajlati vita felforrósodott.

A proof of work rendszerben a számítógépeknek matematikai rejtvényeket kell megoldaniuk ahhoz, hogy érvényesíteni tudják az adott hálózaton zajló tranzakciókat.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Ha több a résztvevő, nehezebb nyerni.

Ez „fegyverkezési versenyhez” vezet a bányászok között, akik azért versenyeznek, hogy elsőként érvényesítsenek egy új blokkot: minél erősebb a hardver, annál nagyobb az esélye, hogy megkapja az érmét.

Az elmúlt hónapokban a skandináv országokban nőtt a kriptobányászat, mivel az alacsonyabb energiaárak és a viszonylag bőséges megújuló energiaellátás vonzotta termelők elmenekültek az iparágat sújtó kínai szigorítások elől.

Thedéen és Risinger szerint a kriptobányászat növekedése egyfajta alternatív költséggel jár, mivel Svédország megújuló energiáját az ipari, közlekedési és háztartási felhasználástól a bitcoin és más tokenek felé terelik.

„Jelenleg egy közepes méretű elektromos autóval 1,8 millió kilométert lehet megtenni ugyanazzal az energiával, ami egyetlen bitcoin bányászatához szükséges” – mondták.

„Ez negyvennégy körnek felel meg a Föld körül. Naponta 900 bitcoint bányásznak. Ez nem a megújuló energiánk ésszerű felhasználása”.

Szerkesztői megjegyzés: akkora mértékű halandzsát hordott össze a két „igazgató”, hogy a Vattenfall, a legnagyobb svéd, állami tulajdonú, megújuló energiát előállító cég kénytelen volt nyilvánosan kijavítani őket, és elmondani, hogy a bányászat mekkora környezeti előnyökkel jár az ország számára.

Angol nyelven a Miner Daily hasábjain olvashat még erről az érdeklődő, ahol ízekre szedték és megcáfolták a két politikus minden hazugságát (nem volt nehéz)

Olvastad már? A Binance, Elon Musk, és a Dogecoin drámája

 

Forrás: euronews.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!