Az oroszoknál is érdekes kérdés a kriptoadózás

Az orosz Állami Duma 2021 elején jóváhagyta a kriptoadóról szóló törvényjavaslatot, de a jogszabály még nem lépett életbe.

Az orosz Szövetségi Adóügyi Szolgálat (FNS) viszont aktívan figyeli a kriptopénzpiacot az adóelkerülés megakadályozása érdekében – mondta Daniil Egorov, az FNS vezetője.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A kriptovaluták potenciálisan „jelentős csökkenést” okozhatnak Oroszország adóalapjában – érvelt Egorov egy friss interjújában.

A kriptovaluta-tranzakciók azonban továbbra is nyomon követhetők, és jelenteni kell őket – mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy az FNS készen áll arra, hogy automatizált nyomon követési rendszereket telepítsen a nagy adatmennyiségek feldolgozására.

„Ha az ember a digitális térbe kerül, akkor is hagy nyomot valahol. És csak idő kérdése, hogy ezt a nyomot azonosítani lehessen” – jelentette ki Egorov.

A tisztviselő azt is megjegyezte, hogy az FNS most találja ki, hogyan reagáljon a kriptoadó-kijátszási gyakorlatokra, mivel a hatóság inkább az ilyen tevékenység visszaszorítására törekszik, mintsem csak az azonosítására.

„Olyan megoldásokat szeretnénk találni, amelyek a problémát, mint jelenséget zárják le, ahelyett, hogy csak egy adott szereplő akcióit azonosítanánk.”

Az orosz Állami Duma 2021 februárjában elfogadta a kriptopénzek megadóztatásáról szóló törvényjavaslatot, amely előírja a lakosok számára, hogy jelenteniük kell az évi 7800 dollárt meghaladó összegű kriptotranzakciókat.

A második szavazáshoz a törvényhozók október közepén úgy döntöttek, hogy kijelölnek egy illetékes bizottságot, az Állami Duma Költségvetési és Adóügyi Bizottságát.

Szergej Khitrov, a Blockchain Life orosz kriptovaluta-rendezvény alapítója szerint az orosz kripto-üzletek potenciálisan akár évi 4 milliárd dollárnyi adót is generálhatnak.

Szerinte a helyi kriptoközösség eddig „teljes érdektelenséget” tanúsított abban, hogy megértse, hogyan kell adót fizetni a kriptók után.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Az USA esetében nemrégiben elfogadták azt a törvénycsomagot, amely alapján jelenteni kellene a 10 ezer dollárnál nagyobb összegű kriptotranzaciókat, de egyes törvényhozók máris próbálják visszavonatni ezt.

A törvényjavaslatot eredetileg augusztusban hagyta jóvá a szenátus, amely után viszont egy hat szenátorból álló csoport, köztük a bitcoin-párti Cynthia Lummis szenátor kompromisszumos módosító javaslattal állt elő.

Olvastad már? Már a topmodellek sem bíznak a dollárban

 

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂