Csökkenés a bitcoin hashrátájában

A bitcoin árfolyama tavaly november óta csúszik lefelé, amikor a vezető kriptoeszköz minden idők legmagasabb árfolyamát érte el 69 ezer dolláron.

Az elmúlt két hétben a bitcoin több mint 19%-ot veszített az árából, a hálózat hashrátája pedig a másodpercenkénti 200 exahash (EH/s) feletti értékről 174 EH/s-ra esett vissza, nagyjából 15%-ot veszítve tíz nap alatt.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A kazahsztáni polgárháborús zavargások a hashrate-veszteséggel kapcsolatos spekulációkhoz vezetnek, a kazahsztáni bitcoin-bányászok szerint viszont a problémák nem érintették őket.

Ezen a héten a kazahsztáni polgárháborús zavargások miatt sokan találgatták, hogy ez hatással lesz-e a Bitcoin globális hashrátájára.

Ennek a feltételezésnek az az oka, hogy a Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) legfrissebb becslései szerint a globális hashráta legalább 18%-át Kazahsztán adja.

A Bitcoin hashráta 30 napos grafikonját megnézve látható, hogy a protokoll hashrátája tíz nap alatt nagyjából 15%-ot veszített.

A Kazahsztánból származó jelentések szerint a polgári zavargások lecsendesültek, és az ország blokklánc-szakértői szerint a problémák nem befolyásolták a digitális valuta bányászokat.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A BTC alacsony ára és a nagyobb nehézség nyomást gyakorol a bitcoin-bányászokra

Öt nappal ezelőtt a BTC egységenként 46,5 ezer dollárért cserélt gazdát, de az árfolyam több mint 10%-ot veszített azóta.

Ráadásul több mint egy hónappal ezelőtt a legjobban teljesítő, több mint 100 terahash/másodperc (TH/s) teljesítményű bányászgép napi 25-30 dollárt generált gépenként, 0,12 dolláros kilowattórás áramdíj mellett.

Ma ugyanez a bányászgép a cikk írásakor 14,87 dollárt termel naponta, ugyanezzel az áramfogyasztással. A bitcoin áresése minden bizonnyal hatással lehet a hashrátára, és ez lehet az egyik oka annak, hogy 15%-kal csökkent.

Egy másik ok, amiért a hashráta 15%-kal csökkent, a legutóbbi bányászati nehézség növekedés lehet.

Az utolsó emelésre 2022. január 8-án került sor, amikor a hálózat bányászati nehézsége 0,41%-kal magasabbra ugrott.

Bár ez talán nem olyan nagy növekedés, a nehézség borzasztóan közel van a mérőszám minden idők legmagasabb értékéhez, és a hálózat három egymást követő növekedést látott egymás után.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Több mint 11 nap múlva a bányászati nehézség várhatóan ismét emelkedni fog, 0,67%-kal a jelenlegi szinthez képest.

Jelenleg az elmúlt három nap pooleloszlási statisztikái azt mutatják, hogy az F2pool és a Foundry USA ma a világ első számú bányászpooljai, mivel mindkettő a globális hashráta 16,74%-ával rendelkezik egyenként, vagyis poolonként 29,03 EH/s-mal. 13 ismert bányászpool van, az azonosítatlan forrásból érkező hashráta pedig az összesített teljesítmény 1,40%-át vagy 2,42 EH/s-ot tesz ki.

A közelmúltbeli csökkenés ellenére december 31-től a mai napig a hashráta 26,08%-kal nőtt.

Olvastad már? Szabadalmi oltalmat kapott a Disney metaverzuma

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!