Szudán tagadja, hogy aranyat adott volna el Oroszországnak

Onor Ahmed Onor, Szudán oroszországi nagykövete nemrégiben visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint orosz szervezetek évek óta több száz tonna aranyat csempésznek ki illegálisan országa területéről.

A tisztviselők álhíreknek nevezték az állításokat, és azt sugallták, hogy Szudán valójában az aranybányászat révén kívánja fellendíteni gazdaságát.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Onor „álhírnek” nevezte a brit Telegraph újság által közzétett jelentést, és hozzátette, hogy a történet „a cikk írójának fantáziájából született”.

A Telegraph azt írta, hogy Oroszország, amely a világ harmadik legnagyobb aranytermelője, felügyelte az ország központi bankjában tartott aranymennyiség több mint 300%-os növekedését 2010 óta.

A jelentés szerint az arany nagy részét Afrikából szerezték be, a csempészet középpontjában pedig Szudán állt.

A jelentés szerint az aranykészleteket arra használták, hogy az orosz valutát megvédjék a Moszkva elleni nyugati szankciók hatásaitól.

A jelentés idézi az egyik legnagyobb szudáni aranygyártó vállalat meg nem nevezett vezetőjét, aki azt állítja, hogy a nemesfémet „kis repülőgépeken keresztül csempészték az országszerte szétszórt katonai repülőterekről Oroszországba”.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

40 aranyvásárlót tartóztattak le

Eközben Onor elutasította a csempészetre vonatkozó állításokat, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a szudáni katonai kormányzat valójában azt tervezi, hogy az ország 50 tonnás aranybányászatát használja fel a gazdaság esetleges összeomlásának elhárítására.

Amint arról a VOA beszámolt, a szudáni kormány második embere, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok nemrég találkozott aranybányászokkal, akik ígéretet tettek arra, hogy a nemesfémet a központi banknak adják el.

A jelentés szerint Dagalo, akit Hemeti néven is ismernek, arról is beszélt, hogy az illegális aranyvásárlók – akik közül 40-et már letartóztattak – nem jelentenek problémát.

Ehelyett a tábornok ujjal mutogat az ismeretlen felekre, akik csempészeknek adják el a nemesfémet.

Ahogy azonban a jelentés megjegyzi, Hemeti nem közölt részleteket a tiltott aranyügyletek miatt letartóztatottak nemzetiségének tekintetében.

Bár a szudáni kormány tisztviselői elutasították az orosz aranycsempészetre vonatkozó állításokat, a VOA beszámolója szerint Hemeti még az ukrajnai ellenségeskedések kezdete előtt Moszkvába látogatott.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A látogatás során a jelentések szerint a tábornok megvitatta a Szudán és Oroszország közötti együttműködés fokozását.

Olvastad már? Szigorúbb kriptós szabályokat akar Észtország

Forrás: news.bitcoin.com